Hyötysuhde on keskeinen käsite niin lämpöpumpuissa kuin monissa muissakin energiajärjestelmissä. Se kuvaa, kuinka tehokkaasti laite muuntaa käytettyä energiaa hyödylliseksi energiaksi. Hyötysuhde ilmaistaan prosentteina tai suhdelukuna, ja sen avulla voidaan arvioida lämmitysjärjestelmän taloudellisuutta ja ekologisuutta.
Miten hyötysuhde lasketaan?
Hyötysuhde (η) lasketaan kaavalla:
η = (hyödyllinen energia / käytetty energia) × 100 %
Esimerkiksi, jos lämpöpumppu kuluttaa 1 kWh sähköä ja tuottaa 3 kWh lämpöenergiaa, sen hyötysuhde on:
η = (3 kWh / 1 kWh) × 100 % = 300 % eli hyötysuhde on 3.
Tälläisessä tapauksessa puhutaan yleensä lämpökertoimesta (COP, Coefficient of Performance), joka on lämpöpumpuille ominainen tehokkuuden mittari.
Esimerkkejä hyötysuhteesta
1. Vedenkeittimen hyötysuhde
Vedenkeitin kuluttaa 1000 W sähköä ja lämmittää veden 900 W:n edestä. Laitteen hyötysuhde on 90 %. Tämä tarkoittaa, että 10 % energiasta menee hukkaan esimerkiksi lämpöhäviöinä. Hyötysuhde on 0,9.
2. Polttomoottoriauton hyötysuhde
Bensiiniauton moottorin hyötysuhde on tyypillisesti vain noin 30 %. Eli jos moottoriin syötetään 100 yksikköä energiaa bensiinistä, vain 30 yksikköä muuttuu liike-energiaksi ja loput häviävät lämpönä. Hyötysuhde on 0,3
3. Ilmavesilämpöpumpun hyötysuhde talvella
Ilmavesilämpöpumppu voi tuottaa esimerkiksi -5 °C ulkolämpötilassa 2,5 kWh lämpöenergiaa jokaisella 1 kWh:nsähköllä. Sen hyötysuhde on tällöin 250 % eli 2,5.
Jos taas pakkasta on -20 °C, hyötysuhde voi laskea 150 %:iin eli 1,5:n, koska pumpun on vaikeampi kerätä energiaa kylmästä ulkoilmasta.
Miksi hyötysuhde on tärkeä?
Hyötysuhteen ymmärtäminen auttaa valitsemaan energiatehokkaita ratkaisuja, jotka säästävät sekä rahaa että ympäristöä. Lämpöpumput ovat esimerkkejä järjestelmistä, jotka voivat ylittää 1 eli 100 % hyötysuhteen, koska ne siirtävät energiaa sen sijaan, että ne vain muuntavat sen.
Kun valitset uutta lämmitysjärjestelmää kotiisi, kannattaa vertailla eri lämmitysmuotojen hyötysuhteita ja kokonaiskustannuksia. Hyötysuhde vaikuttaa suoraan lämmityksen energiankulutukseen ja pitkän aikavälin säästöihin.