Mitä asioita kannattaisi verrata? Mikä on paras ilma-vesilämpöpumppu? Katso ainakin nämä! Kerromme myös, mitkä jutut ovat hyviä ja mitä kannattaa välttää.
Vertailu on haastavaa, varsinkin alan ulkopuolelta. Eri merkkien myyjät kehuvat tietenkin edustamaansa laitetta eikä tässä sinänsä ole mitään väärää. Usein voi kuitenkin olla hankala erottaa oleellista informaatiota kaiken myyntijargonin seasta.
Keskitymme tässä kirjoituksessa pelkästään laitteiden tekniseen puoleen. Teknisen vertailun lisäksi kannattaa verrata eri tarjouksia ja yrityksiä myös siinä valossa, että homma toimii myös pitkällä tähtäimella, esim 10 vuoden aikajänteellä.
Kerrotaan tähän väliin myös se, että me myymme Mitsubishi Electricin vesi-ilmalämpöpumppuja. Olemme päätyneet tähän ratkaisuun monesta eri syystä ja kannattaakin verrata Mitsua muihin pumppuihin.
1. Ulkoyksikkö
Ulkoyksikkö on ilma-vesilämpöpumpun oleellisin osa. Lämpö otetaan ulkoilmasta sen avulla ja sen tekniikka vaikuttaa merkittävästi laitteeseen.
Tarkista ainakin nämä:
TEKNIIKKA: Split vai Monoblock? Split-pumpussa ulkoyksikössä kiertää kylmäaine ja monoblock-pumpussa ulkoyksikössä kiertää patterivesi (tai lattialämmitysvesi). Tämä on tärkeä asia sen takia, että mahdollisen vian sattuessa monoblock-laitteistossa on jäätymisriski. Split-mallissa tätä riskiä ei ole. Ylivoimaisesti suurin osa Suomessa myydyistä pumpuista on Split-malleisia. Miksi monoblock-malleja sitten tehdään? Yksi syy on siinä, että laitteen asentamiseen ei tarvita kylmäainelupia ja pumpun asentaminen on siksi helpompaa.
TEHOALUE: Jokainen Suomessa myytävä ilma-vesipumppu on nykyään ns. invertteripumppu. Se tarkoittaa sitä, että kierrokset ja tehoalue säätyvät tarpeen mukaan ja automaattisesti. Mitä laajempi tehoalue, sitä parempi. Ja mitä pienemmästä luvusta se alkaa, sitä parempi. Näin esimerkiksi kesällä, kun tehdään käytännössä vain lämmintä käyttövettä, pumppu käy hyvin pienellä teholla ja hiljaisesti. Tehoalueen toinen pää (max) taas on käytössä vain kesälämpötiloissa (+20), jolloin tehoa ei tarvita. Kannattaa siis katsoa mieluummin, minkä verran laitteesta irtoaa tehoa pakkasella, siitä lisää alla.
TEHOKKUUS PAKKASELLA: Talvellahan sitä lämpöä tarvitaan. On siis käytännössä ihan sama, minkä verran pumppu tuottaa lämpötehoa ja millä hyötysuhteella + 7 ulkolämpötilassa. Kannattaa mieluummin katsoa, minkä verran tehoa irtoaa ja mikä on hyötysuhde - 7 asteessa tai -15 asteessa. Tämä on paljon oleellisempaa. Suurin osa valmistajista ei tosin ilmoita ulkoyksikön tuottamaa tehoa -15 asteessa. Jos ulkoyksikön teho ei riitä pakkasella, niin sähkövastus paahtaa veden kuumaksi. Kannattaa siis katsoa tarkasti, minkä verran ulkoyksiköstä irtoaa tehoa pakkasella, jottei tarvitsisi lämmittää suoralla sähköllä.
Kannattaa katsoa, minkä verran tehoa irtoaa ja mikä on hyötysuhde - 7 asteessa tai -15 asteessa.
PAINO: Tätä on helppo verrata. Jos vertailupareista toinen painaa 65 kiloa ja toinen yli 100, on niissä jotain eroa. Ulkoyksikön paino koostuu pääasiassa kennostosta ja kompressorista. Painavampi on parempi. Tässä tapauksessa ylipaino on ylivoimaa.
ALIN TOIMINTALÄMPÖTILA: Tarkista, missä lämpötilassa ulkoyksikkö sammuu. Vaihteluväli on yleensä 20 - 28 astetta pakkasta. Sen jälkeen mennään suoralla sähkövastuksella. On siis parempi, mitä pidemmälle pakkaseen ulkoyksikkö pyörii.
SÄHKÖNSYÖTTÖ: Onko ulkoyksikön sähkönsyöttö 230V vai 400V? 400V on parempi. Ulkoyksikön sähkönsyöttö on silloin kolmivaiheinen ja toimintavarmempi. Se myös kuormittaa talon sähköjä tasaisemmin ja on hiljaisempi.
ÄÄNITASO ELI METELI: Tämä lukee kaikkien esitteiden teknisissä tiedoissa, mutta tarkista myös mittausperusteet. Toiset ilmoittavat äänitason kolmen metrin päästä ja toiset 1,5 metrin. Vertailu saattaa sen takia vääristyä.
KYLMÄAINE: Uusimmat ja nykyaikaisimmat koneet käyttävät R32 kylmäainetta. Vanhemmat R410 ja jotkin mallit vielä jotain muuta. R32 on tällä hetkellä paras.
2. Sisäyksikkö
Suurin osa sisäyksiköstä koostuu lämminvesivaraajasta. Tarkista sen koko. Perusmalleissa tilavuus on välillä 160-200l. Mitä isompi, sitä parempi. 200l riittää perustarpeisiin vallan mainiosti, siitä saa kuitenkin liki 300l 40 asteista vettä. Sillä suihkuttaa jo isommankin porukan, toki riippuen käyttötottumuksista. Yleensä se riittää 4-5 aikuiselle. Varaajan kokoa voi isontaa, jos tarvii.
Sisäyksikössä on myös tekniikkaa, mm. lämmönvaihdin (split-malli), kiertovesipumppu, ohjauselektroniikkaa, sähkövastus yms.
Tarkista sisäyksikön vastuksen koko! Yleensä se on 9kw. Joissain (halvoissa) malleissa on 6kw, jolloin sulla tulee talvella kylmä, ellei talo sitten ole tosi pieni.
Lue lisää oikeasta mitoituksesta:
3. Huolto
Ilma-vesilämpöpumpun huoltotarve on pientä, mutta jotain on silti tehtävä. Yleensä se on suodattimien puhdistusta ja ulkoyksikön puhtaanapitoa. Kysy laitteen myyjältä tarkemmin. Jos vastaus on, ettei ikinä tarvi tehdä mitään, niin se ei pidä paikkaansa.
4. Takuu
Kysy takuusta. Ja siitä millainen se on. Maahantuojan täystakuu on aina paras. Erilaiset lisämaksulliset turvat ynnä muut kotivakuutuksen omavastuun maksamiset tahtovat sekoittaa pakkaa ongelmien sattuessa.
Muista myös, että maahantuojankin takuu on tasan yhtä vahva kuin itse maahantuontiyritys. Mikäli maahantuoja lopettaa/menee konkurssiin tai ajautuu muuten vaikeuksiin, tuottaa takuulla haasteita lähteä hakemaan apua itse pumpun valmistajalta ties mistä päin maailmaa. Tarkista siis maahantuoja koko, kannattavuus ja historia esimerkiksi finder.fi -palvelusta.
Maahantuojan täystakuu on aina paras.
5. Käyttö
Käytön olisi hyvä olla helppoa. Tarkista, mikä on vähimmäistämäärä, minkä verran laitetta pitäisi osata käyttää. Tulet olemaan laitteen kanssa tekemisissä vuosikymmeniä, joten sen sielunelämän ymmärtäminen on sinulle eduksi.
6. Maahantuoja:
Kuka on laitteen maahantuoja? Yleensä on laitetta ja asennusta tarjoava yritys ostaa laitteiston Suomen maahantuojalta, joka vastaa takuusta ja varaosista. Tarkista maahantuojan tiedot ja historia. Arvioi huolellisesti, että onko yhtiö vakavarainen ja pystyy toimittamaan varaosia myös 10-20 vuoden päästä?
7. Hinta
Hinta on myös signaali. Markalla saa markan laitteen. Tarviiko tästä muuta sanoa?
Haluaisitko tarjoksen ilma-vesilämpöpumpusta? Annamme sen mielellämme! Klikkaa yhteystiedot -sivuillemme, niin asia hoituu.
Comments