top of page

Mikä lämmitysmuoto uuteen omakotitaloon?



Uutta omakotitaloa suunniteltaessa yksi isoista päätöksistä on valita sopiva lämmitysmuoto. Lämmitysjärjestelmän valinta vaikuttaa suuresti kodin energiakuluihin. On tärkeää miettiä, mikä ratkaisu sopii parhaiten talon kokoon, sijaintiin ja omaan budjettiin.


Omakotitaloihin on saatavilla monenlaisia lämmitysjärjestelmiä. Asenna vesikiertoinen lämmönjakojärjestelmä, jolloin lämmönlähdettä voi tarvittaessa vaihtaa.


Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä on hyvä ja tehokas tapa lämmittää kotia. Käytännössä se tarkoittaa nykytaloissa vesikiertoista lattialämmitystä.

Vesikiertoisen lämmönjakojärjestelmän hyvä puoli on, että se sopii moniin eri lämmönlähteisiin, kuten kaukolämpöön, ilma-vesilämpöpumppuun tai maalämpöön. Yleisimmät lämmitysmuodot uuteen omakotitaloon Kaukolämpö Kaukolämpö on helppo ja luotettava valinta, jos alueellasi on kaukolämpöverkko. Kaukolämpö on käytännössä kuumaa vettä, joka tulee läheiseltä kaukolämpölaitokselta, tehtaalta tms. Tämä kuuma vesi vedetään asunnon lämmönjakohuoneeseen, jossa se muutaman lämmönvaihtimen avulla saadaan lämmittämään asunnon lattia- tai patterilämmitystä sekä käyttövettä. Kaukolämmön hinta vaihtelee eri alueilla, tarkista oman alueesi hinta paikallisen jakeluyhtiön sivuilta. Ota huomioon, että kaukolämpöyhtiöt veloittavat perusmaksua joka kuukausi, vaikka et käyttäisi lämmitystä ollenkaan. Ilma-vesilämpöpumppu Ilma-vesilämpöpumppu eli VILP on noussut suosituksi lämmitysjärjestelmäksi 2020 -luvulla ja sitä asennetaan nykyisin yhtä paljon kuin maalämpöä. Syynä tähän on maalämpöä helpompi ja nopeampi asennus, halvempi hinta ja se, että ilmavesilämpöpumpun sähkönkulutus omakotitalossa on lähes yhtä pieni kuin maalämpötalossa. Ilma-vesilämpöpumppu koostuu sisäyksiköstä ja ulkoyksiköstä. Ulkoyksikön läpi kierrätetään ilmaa ja siitä otetaan lämpö talteen lämpöpumpputekniikan avulla. Niin hullulta kuin se kuulostaakin, niin ulkoilmasta saadaan otettua lämpöä talteen vielä -20 asteen pakkasessa. Tekniikka on perusperiaatteeltaan sama kuin maalämmössä, mutta kaivon tilalla on ulkoyksikkö.

Ulkoilman kylmetessä lämmöntuotto vähenee ja sitä varten laitteessa täytyy aina olla talon mukaan mitoitettu sähkövastus, joka auttaa ulkoyksikköä tarvittaessa. Lue lisää mitoituksesta täältä.

Maalämpö Maalämpö on yksi parhaista lämmitysjärjestelmistä. Se ottaa lämpöä maasta ja siirtää sen talon lämmitykseen. Vaikka maalämmön asentaminen maksaa lämmitysjärjestelmistä eniten, se on hyvä pitkän ajan sijoitus. Käyttökustannukset ovat pienet, joten säästät rahaa ajan myötä. Maalämpö sopii erityisen hyvin isoihin tai vanhoihin taloihin, joissa tarvitaan paljon lämpöä. Poistoilmalämpöpumppu Poistoilmalämpöpumppu eli PILP on hyvä lämmönlähde pienehköihin, alle 120m2 omakotitaloihin. PILPissä yhdistyy ilmanvaihtokone ja lämmönlähde.

Se ottaa lämmön talteen poistoilmasta ja siirtää sen käyttöveden, tuloilman ja/tai lattia/patteriveden lämmitykseen. Saavutettava säästö ei ole järin suurta, noin 20-30% verrattuna suoraan sähkölämmitykseen.

Laite on edullinen asentaa ja sillä päästään määräysten mukaisiin energiatehokkuusvaatimuksiin. Tästä syystä se on suosittu lämmönlähde myyntiin rakennetuissa taloissa. Takka tai leivinuuni hätätapauksia varten Suosittelemme lämpimästi varautumaan poikkeustilanteisiin asennuttamalla varaava takka tai leivinuuni. Pärjäät silloin pidempien sähkökatkojen yli ja voit nauttia elävän tulen tunnelmasta ja lämmöstä.

Comments


bottom of page